Ereksjonssvikt er en kompleks lidelse som innebærer  manglende evne til å få eller opprettholde en ereksjon som er stiv nok for sex.

I tillegg er ereksjonssvikt bare én av flere typer seksuelle problemer som ramme menn. Ifølge en studie fra Sexual Medicine Journal har mellom 20 og 40 prosent av menn et seksuelt problem som påvirkes av et annet seksuelt problem

Hyppigheten av ereksjonssvikt

Hvor ofte man opplever ereksjonsproblemer er individuelt. Det kan utvikles over tid og skje ofte, eller det kan forekomme sporadisk og i korte perioder. Ereksjonssvikt kan oppleves på følgende måter:

Problemer med å få ereksjon

Menn med ereksjonssvikt kan ha problemer med å få en ereksjon. De kan slite med å få en ereksjon som er stiv nok til å gjennomføre penetrasjon og seksuell aktivitet.

Problemer med å opprettholde en ereksjon

Menn med ereksjonssvikt kan oppleve problemer med å opprettholde en ereksjon. De kan være i stand til å få ereksjon, men den varer ikke lenge nok til å gjennomføre seksuelle aktiviteter.


Andre tilhørende tilstander

Erektil dysfunksjon assosieres med andre typer seksuelle problemer. Manglende evne til å få eller opprettholde en ereksjon kan medfølges av flere typer ejakulasjonsproblemer.

Ulike typer ejakulatorisk dysfunksjon kan være:

Prematur sædavgang

Prematur sædavgang er et vanlig problem der mannen får utløsning for tidlig under sex, ofte før han selv eller partneren ønsker..

Forsinket sædavgang

Forsinket sædavgang er når mannen bruker lang tid på å oppnå orgasme eller kanskje ikke er i stand til å oppnå orgasme i det hele tatt under sex.

Retrograd sædavgang

Retrograd sædavgang er en tilstand der sæden renner tilbake inn i blæren og ikke ut av penis under utløsning.

Manglende sædavgang

Dette er en tilstand der mannen ikke er i stand til å få sædavgang under sex.

Komplikasjoner

Ereksjonsproblemer kan ha innvirkning både på mannens personlige liv og sexliv, og kan forårsake psykiske problemer, problemer med parforhold og nedsatt seksuell tilfredshet.

Utilfredsstillende sexliv

Et utilfredsstillende sexliv kan være en kilde til frustrasjon og skuffelse. Manglende seksuell tilfredsstillelse kan føre til mindre intimitet og redusert selvtillit, samt ha en negativ påvirkning på parforholdet. Det kan være mange grunner til et utilfredsstillende sexliv, blant annet fysiske tilstander som ereksjonsproblemer, andre seksuelle problemer som nedsatt libido, eller psykiske forhold som angst og stress.

Tap av intimitet med din partner

Det å miste intimiteten med en partner kan være en utfordrende og emosjonell opplevelse. Intimitet er en viktig del av et sunt og tilfredsstillende parforhold, og når intimiteten forsvinner kan det føre til følelser som ensomhet, frustrasjon og tristhet.

For å finne årsaken og gjenopprette et intimt og mer tilfredsstillende forhold til partner, kan kommunikasjon og det å søke profesjonell hjelp være viktige faktorer. Å få tilbake intimiteten krever innsats fra begge parter, men resultatene kan føre til et enda bedre forhold og et sterkere emosjonelt bånd.

Et anstrengt forhold til partner

Et anstrengt forhold til partner kan være en vanskelig og krevende opplevelse som påvirker en person både emosjonelt og fysisk. Et anstrengt forhold kan føre til følelser som frustrasjon, tristhet og til og med sinne.

Et slikt forhold kan ha negativ påvirkning på en persons sexliv. For å overvinne problemet er det viktig at begge parter kommuniserer åpent og ærlig, søker hjelp utenfra om nødvendig, og jobber sammen for å finne en løsning.

Depresjon, angst og lav selvtillit

Depresjon, angst og lav selvtillit assosieres ofte med ereksjonsproblemer. Disse psykiske problemene kan også bidra til utvikling eller forverring av ereksjonsproblemer. De kan forårsake stress og nervøsitet, som kan føre til symptomer på depresjon og lav selvtillit. Depresjon og lav selvtillit kan igjen føre til nedsatt sexlyst og seksuell funksjon.

I tillegg til disse psykologiske konsekvensene, kan ereksjonsproblemer også være et symptom på en underliggende helsetilstand, for eksempel hjerte- og karsykdommer, og kan føre til mer alvorlige komplikasjoner hvis de ikke behandles. Forlegenheten og skammen som gjerne er forbundet med ereksjonsproblemer kan føre til at noen menn unngår å søke legehjelp, men rask behandling kan bidra til å forhindre ytterligere komplikasjoner og forbedre den generelle seksuelle helsen.

REFERANSER
  1. Rowland DL, Oosterhouse LB, Kneusel JA, Hevesi K. Comorbidities Among Sexual Problems in Men: Results From an Internet Convenience Sample. Sex Med. 2021 Oct;9(5):100416. doi: 10.1016/j.esxm.2021.100416. Epub 2021 Aug 1. PMID: 34348218; PMCID: PMC8498964.
  2. Otani T. Clinical review of ejaculatory dysfunction. Reprod Med Biol. 2019 Jul 24;18(4):331-343. doi: 10.1002/rmb2.12289. PMID: 31607793; PMCID: PMC6780042.
  3. Brotto L, Atallah S, Johnson-Agbakwu C, Rosenbaum T, Abdo C, Byers ES, Graham C, Nobre P, Wylie K. Psychological and Interpersonal Dimensions of Sexual Function and Dysfunction. J Sex Med. 2016 Apr;13(4):538-71. doi: 10.1016/j.jsxm.2016.01.019. Epub 2016 Mar 25. PMID: 27045257.